Škofja Loka

Bogata Škofjeloška zgodovina

Škofje Loki so domačini zaradi njene častitljive starosti nadeli ime »tisočletno mesto«. K ogledu vabi srednjeveško mestno jedro, v katerem se nahaja Šentjakobska cerkev, zgrajena v 15. stoletju. Med sprehodom po starem mestnem jedru je mogoče videti več kot 600 let star Kamniti ali Kapucinski most, najstarejši spomenik te vrste v srednji Evropi. Most je zgrajen iz rezanega kamna v polkrožni obliki. V srednjem veku so ob mostu stala Selška vrata s stražnim stolpom. Pridevnik Kapucinski se ga je prijel po prihodu kapucinov v Loko v začetku 18. stoletja. Leta 1888 so ga obnovili in opremili z železno ograjo, sredi nje pa postavili kip svetega Janeza Nepomuka, z loškim grbom na podstavku.

Foto: Johann Jaritz
Foto: Johann Jaritz

Na levem bregu Selške Sore privablja poglede Kapucinska cerkev, zgrajena v začetku 18. stoletja, v sklopu katere sta tudi samostan in knjižnica. V slednji hranijo najstarejše dramsko besedilo, zapisano v slovenskem jeziku – Škofjeloški pasijon, delo patra Romualda Marušiča iz leta 1721. Pasijon je postal veliki gledališki spektakel, v katerem nastopa preko 600 igralcev, uprizorijo pa ga vsakih šest let.

 aqsdfghjkčšć

 

Če sledite pešpoti ob grajskem obzidju, se povzpnete do Loškega gradu, ki se prvič omenja v listini iz leta 1202. Grad je bil v tistem času namenjen za domovanje skrbnika ali glavarja ter Freisinškega škofa, ko je ta prišel v Loko. Po potresu leta 1511 ga je škof Filip temeljito obnovil, pa tudi kasneje je bil še nekajkrat prezidan. Na notranjem dvorišču je stal mogočen štirikotni stolp, katerega temelji so vidni še danes. Od leta 1959 ima v gradu svoje prostore Loški muzej, kjer so na ogled bogate muzejske zbirke.

kultur7

Sprehodite se skozi ozke ulice do mestnega trga in si oglejte bogate meščanske dvonadstropne hiše s kamnitimi okni in portali, zanimiva arkadna dvorišča, predvsem pa poslikane fasade, ki so tudi navzven z barvo in okrasjem svoj čas kazale premožnost lastnikov ter dale mestu tudi ime “pisana Loka”. Po zanimivosti izstopajo Martinova hiša , ki je prizidana na mestno obzidje, Žigonova z nadstropnim pomolom, nekdanja mesta hiša ali Stari rotovž, s poslikano fasado in gotskim portalom ter Staro župnišče, na katerem je plošča z grbom bogatega meščana Wolbenka Schwarza, vzidana leta 1513. Slednji dve hiši imata tudi zelo zanimivi arkadni dvorišči, ki si ju lahko ogledate. Vaš pogled bo zagotovo pritegnila tudi Homanova hiša, velja za najlepšo hišo na Mestnem trgu. Krasita jo freski vojščaka in sv. Krištofa, ki so ju odkrili leta 1970 ob obnovitvenih delih.

 

Prireditve v Škofji Loki

Vabimo vas, da Škofjo Loko obiščete v katerem koli letnem času, saj je živahno celo leto. Za to poskrbijo raznorazne kulturne prireditve, kot so: Loški Historial, Pisana Loka, Venerina pot, prireditve »Belega decembra« in druge. Tudi tržnice kmetijskih pridelkov in izdelkov privabljajo obiskovalce od blizu in daleč. Več o prireditvah.

Enodnevni izleti na Škofjeloškem

Škofje Loko bi lahko poimenovali kar »galerija v naravi«, saj skriva mnogo naravnih biserov vrednih ogleda. Zeleno Škofjeloško hribovje tako ponuja obilico možnosti za pohode, kolesarjenje ali izlete. Odpravite se na enodnevni izlet in sami določite, katere naravne ali kulturne znamenitosti si želite ogledati. Več.

Zanimivosti

»Cvetje v jeseni«

Priljubljen celovečerni slovenski film, ki so ga snemali na širšem področju škofjeloškega hribovja. Oglejte si film posnet po najbolj znani ljubezenski zgodbi v slovenski književnosti in raziščite tudi sami prizorišča snemanja.